Tuesday, July 28, 2015

Potsdam

T2na hommikul s6itsime kolmekesi Potsdamisse. Antje r22kis juba teel olles, et see on v2ga ilus linn ning ta usub, et see meeldib mulle. Tal oli 6igus. Potsdamil on v2ga ilus ja minu arust mitte eriti v2ike vanalinn, lisaks asub seal Sanssouci (pr k Muretu) loss, mida k6igepealt vaatama l2ksime. See polnud nii suur nagu lossid, kus Prantsusmaal k2isin, kuid see oli ka arusaadav, sest tegu oli kuningas Frederick II suvekoduga. Tegime l2bi lossituuri koos audiogiidiga ning ostsin endale prantsuskeelse raamatukese, kust asjad yle lugeda saan (ega k6ik ju meelde ei j22nud). Jalutasime natuke ka lossiaias, kuid kuna see oli p2ris suur, siis igale poole ei j6udnudki. Tahtsime Potsdamis ka jalutada. Enne veel aga tegime peatuse yhes kohvikus ja sain syya 6unastruudlit, mida terve reisi jooksul ootasin. Mind yllatas, et vahukoor koogi juures oli mage. See vist peabki nii olema? Vanillikaste oli kyll v2ga hea ja kuum struudel kylma kastmega oli super.
Pildistasin j2lle ymber yhe postkaardi. Keskel on Sanssouci loss koos yhe osaga aiast. Yleval vasakult teine on ka osa lossiaiast, vasakult esimene on uus palee, mida n2gime vaid kaugelt. Vasakult keskmine on Potsdami Brandenburgi v2rav. See on kyll v2iksem kui Berliini oma, kuid mitte suursugusem. Paremalt teisel pildil on majad Hollandi kvartalist. Potsdami vanalinnas on terve linnaosa, kus on punastest tellistest valgete aknaraamidega majad. Paremalt keskmine on Nikolai kirik, sellest s6itsime autoga m66da, kyll aga k2isime yhes teises kirikus, mida kaardil pole. Ma ei julge praegu 6elda, mis kirik see oli, sest p2ris kindel oma teadmistes pole. Alt paremalt teine on Uus v2rav, selle juures jalutasime ka (see on nagu v2rav m6nest muinasjutust). Neid kohti n2gin ma t2na ka ise. Teisi kohti kahjuks mitte.
Potsdami vanalinnas oli yks suveniiripood, kust leidsin tee nimega "Tee fyr Anna". Pikka m6tlemist ei olnud. Peale oli ju kirjutatud, et see oli mulle m6eldud. Kahjuks ei leidnud teed T6nisele v6i Marile.
Kuna kell on palju ja mul on kohver t2iesti pakkimata, siis pean jutuotsa seekord h2sti kiiresti kokku t6mbama. Ei taha homme hommikul v2ga hullusti kiirustama ka hakata.
Ytlen vaid, et t2na oli 22rmiselt ilus p2ev (hoolimata mitte alati ilusast ilmast), j2in v2ga rahule. Mul on hea meel, et n2gin ikkagi yhte ilusat vanalinna, mida kahjuks Berliinis polnud.
Plaani Potsdamisse kolida v6in aga 2ra unustada, korteriyyr pidi olema nii 1500 eurot kuus. Ei tea, kui palju prantsuse keele 6petajale palka makstaks?



No comments:

Post a Comment